Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Πάλι σφάζουν τον κοσμάκη.. με τις… γονικές παροχές


Τι αυξάνεται και πως να υπολογίσετε τι θα πληρώσετε. Αναλυτικά παραδείγματα...
Πρόκειται για την αύξηση των φόρων στις γονικές παροχές, τις κληρονομιές, την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στη θέση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), την αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Οικοδομής (ΕΚΟ) που αφορά όσους χτίζουν με αυτεπιστασία, καθώς και την αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.
Τι θα γίνει δηλαδή;
Σήμερα το αφορολόγητο όριο είναι 95.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 1%, στο εξής θα υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο, της τάξης των 300.000 ευρώ και το υπόλοιπο θα φορολογείται με συντελεστές που θα αυξάνονται σταδιακά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία. Επειδή ο νέος φορολογικός νόμος είναι ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης και δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ή Μαρτίου, η τροπολογία λέει πως όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές θα φορολογούνται προσωρινά με 1% και στη συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου τους με βάση το νέο μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν με το νέο καθεστώς αυξημένο φόρο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗΣ
Με βάση τα όσα ίσχυαν πριν την κατάθεση της τροπολογίας, αν κάποιος γονιός μεταβίβασε με γονική παροχή στο παιδί του ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 1.050 ευρώ αφού υπάρχει σε ισχύ το αφορολόγητο των 95.000 ευρώ. Εάν όμως επανέλθει η φορολογική κλίμακα που ίσχυε πριν το 2007, δηλαδή με το ίδιο αφορολόγητο όριο αλλά με συντελεστές που φθάνουν έως και 20%, τότε για το ίδιο ακίνητο ο φόρος σχεδόν δεκαπλασιάζεται και είναι : 9.500 ευρώ!
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να αυξήσει σημαντικά το ..


αφορολόγητο του πρώτου κλιμακίου στις δωρεές, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές και να διευρύνει τα φορολογικά κλιμάκια που ίσχυαν στο παρελθόν.

Αν λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών κάνει δεκτή την πρόταση που έχει κατατεθεί για διαμόρφωση του αφορολόγητου του 1ου κλιμακίου στις 200.000 ευρώ, τότε κατά κάποιο τρόπο μειώνεται η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με τις κλίμακες που ίσχυαν πριν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Γιατί ότι κι αν συμβεί, όποια κλίμακα και αν εφαρμοστεί, ακόμα και με υψηλό αφορολόγητο, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πιαστούν στην παγίδα των φόρων, αφού θα αυξηθούν άμεσα οι αντικειμενικές αξίες.
Σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και για τις κληρονομιές με το φορολογικό νομοσχέδιο. Η αύξηση θα είναι ανάλογη αυτής που θα αποφασιστεί για τις γονικές παροχές.
Τους επόμενους μήνες έρχεται ακόμη η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα είναι κλιμακωτός, ώστε να επιβαρύνει περισσότερο τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Στο πλαίσιο πάντως της κοινωνικής διαβούλευσης που έγινε στο Διαδίκτυο, η επικρατούσα άποψη όσων μετείχαν ήταν ότι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πρέπει να επιβληθεί σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Άδικο είχε θεωρηθεί ακόμη από πολλούς το ισχύον καθεστώς της απαλλαγής πρώτης κατοικίας με κριτήριο μόνο τα τετραγωνικά μέτρα (έως 200 τ.μ.).

Άλλο μέτρο που θεωρείται και ως φοροπαγίδα αφορά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες σύμφωνα με νόμο πρέπει να αναπροσαρμόζονται κάθε δύο χρόνια, ώστε να ακολουθούν τις εμπορικές αξίες. Οι τελευταία φορά που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές ήταν το 2007. Το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Το σενάριο πάντως που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει τη σύγκλιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές που αν εφαρμοσθεί θα σημάνει σημαντικές επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Φοροκαπέλο έρχεται και για τους ιδιώτες που χτίζουν σπίτια με αυτεπιστασία, αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματίες των διάφορων κλάδων της οικοδομής, λόγω της αύξησης του Ελάχιστου Κατασκευαστικού Κόστους Οικοδομής (ΕΚΚΟ) που εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Για τους ιδιώτες, η αύξηση του ΕΚΚΟ συνεπάγεται καταβολή περισσότερου ΦΠΑ στην Εφορία, ενώ για τους επαγγελματίες σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος, αφού θα πρέπει να εμφανίσουν υψηλότερα τιμολόγια από ότι πέρυσι.

Τι είναι ο ΕΚΚΟ και πως μας επηρεάζει:

ΕΚΚΟ είναι το ελάχιστο κόστος κατασκευής που υπολογίζει ο μηχανικός ενός ακινήτου κατά την έκδοση της οικοδομικής του άδειας, με βάση συγκεκριμένους συντελεστές, και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (τιμή ζώνης, μέγεθος, ποιότητα, αριθμός όψεων). Από αυτό προκύπτει στη συνεχεία ο ΦΠΑ τον οποίο καταβάλλει στην Εφορία ο ιδιώτης που κτίζει σπίτι με αυτεπιστασία. Η αύξηση του ΕΚΚΟ όμως αυξάνει και το εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία οι επαγγελματίες της οικοδομής (κτίστες, εργολάβοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, αλουμινάδες κ.λπ.). Αναλογικά με το ύψος της αύξησης του ΕΚΚΟ, θα πρέπει και εκείνοι να εκδώσουν υψηλότερα τιμολόγια και άρα να εμφανίσουν μεγαλύτερο εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Ένας ιδιώτης που χτίζει τριώροφο σπίτι με υπόγειο στην Παλλήνη Αττικής με ελάχιστο κόστος κατασκευής (ΕΚΚΟ) 200.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό συμμετέχει η κάθε οικοδομική εργασία ξεχωριστά με ένα δικό της ποσοστό το οποίο υπολογίζεται από τον μηχανικό. Αν αποφασιστεί αύξηση κατά 50% του ΕΚΚΟ, οπότε το κόστος κατασκευής θα φτάσει τα 300.000 ευρώ.

Από τα 100.000 ευρώ των επιπλέον τιμολογίων που θα κληθούν να κόψουν οι διάφοροι επαγγελματίες που εργάζονται στο έργο, η Πολιτεία θα εισπράξει 19% ΦΠΑ, δηλαδή 19.000 ευρώ. Παράλληλα, όλοι αυτοί οι τεχνίτες θα εμφανίσουν συνολικά επιπλέον εισόδημα 100.000 ευρώ, που σημαίνει πως αν φορολογούνται με συντελεστή 25% θα πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος 25.000 ευρώ. Άρα το κράτος θα εισπράξει επιπλέον 44.000 ευρώ.

Δεκαπλασιάζεται ο φόρος γονικής παροχής
Αντιδράσεις προκαλεί η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας για γονικές παροχές ή δωρεές. Δείτε το παράδειγμα.

'Όσοι προχωρήσουν από σήμερα σε τέτοιου είδους μεταβιβάσεις θα πληρώσουν το 1% με αφορολόγητο 95.000 ευρώ και μόλις ο νόμος ψηφιστεί θα κληθούν όλοι αυτοί οι πολίτες να καταβάλλουν την επιπλέον ιδιαίτερα τσουχτερή διαφορά, η οποία θα καθορίζεται από τη νέα κλίμακα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ :

Με βάση τα όσα ίσχυαν πριν την κατάθεση της τροπολογίας, αν κάποιος γονιός μεταβίβασε με γονική παροχή στο παιδί του ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 1.050 ευρώ αφού υπάρχει σε ισχύ το αφορολόγητο των 95.000 ευρώ.

Εάν όμως επανέλθει η φορολογική κλίμακα που ίσχυε πριν το 2007, δηλαδή με το ίδιο αφορολόγητο όριο αλλά με συντελεστές που φθάνουν έως και 20%, τότε για το ίδιο ακίνητο ο φόρος σχεδόν δεκαπλασιάζεται και είναι : 9.500 ευρώ!

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να αυξήσει σημαντικά το αφορολόγητο του πρώτου κλιμακίου στις δωρεές, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές και να διευρύνει τα φορολογικά κλιμάκια που ίσχυαν στο παρελθόν.

Αν λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών κάνει δεκτή την πρόταση που έχει κατατεθεί για διαμόρφωση του αφορολόγητου του 1ου κλιμακίου στις 200.000 ευρώ, τότε κατά κάποιο τρόπο μειώνεται η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με τις κλίμακες που ίσχυαν πριν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Γιατί ότι κι αν συμβεί, όποια κλίμακα και αν εφαρμοστεί, ακόμα και με υψηλό αφορολόγητο, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πιαστούν στην παγίδα των φόρων, αφού θα αυξηθούν άμεσα οι αντικειμενικές αξίες.

Διαρροή σε λίγους και εκλεκτούς....

Η απόφαση έγινε γνωστή χθες το βράδυ, αλλά μόνον σε ορισμένους δημοσιογράφους, που πρόλαβαν να το κάνουν πρωτοσέλιδο. Επισήμως όμως κατατέθηκε σήμερα, σε άσχετο νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ στηλίτευε ανάλογες πρακτικές της ΝΔ.

Γιατί τώρα, γιατί... νύχτα

Το... κύμα γονικών παροχών έφερε τη νέα τροπολογία νύχτα στη Βουλή. Για να προλάβουν οι πολίτες να ωφεληθούν από το παλιό καθεστώς έκαναν ουρές στις εφορίες με αποτέλεσμα το Κράτος να χάνει τεράστια έσοδα. Έτσι για να μη χαθούν τελείως τα έσοδα κατέφτασε νύχτα στη Βουλή η τροπολογία ώστε στο 4μηνο που θα χρειαστεί μέχρι την ψήφιση του Νόμου το Κράτος να εξασφαλίσει τα έσοδά του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails