Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Επιτέλους «ξύπνησαν» για τους φοίνικες του Βάϊ


Επιχείρηση ταυτόχρονης κοπής 3.500 φοινίκων σε Λασίθι, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, λόγω εξάπλωσης του κόκκινου σκαθαριού. Με μια γιγαντιαία επιχείρηση η οποία θα ξεκινήσει ταυτόχρονα στους Νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, θα επιδιωχθεί η κοπή όλων των προσβεβλημένων από το κόκκινο σκαθάρι φοινικοειδών και με απώτερο στόχο να εμποδιστεί η εξάπλωση του σκαθαριού και στους Κρητικούς φοίνικες του «Θεόφραστου», από τους οποίους αποτελείται κυρίως το φοινικόδασος στο Βάι.
Η απόφαση αυτή ελήφθη στην διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης υπό την προεδρία του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ.Θανάση Καρούντζου και με την συμμετοχή των νομαρχών Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη, Ρεθύμνου κ. Γιώργου Παπαδάκη, και Λασιθίου κ. Σήφη Αναστασάκη, υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, εντομολόγων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και γεωπόνων του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ).
Ο συνολικός αριθμός των φοινικοειδών που έχουν προσβληθεί στους τρεις Νομούς και πρέπει να κοπούν ταυτόχρονα, υπολογίζεται περίπου στα 3.500 δένδρα, ενώ το συνολικό εγχείρημα αναμένεται να κοστίσει 900.000 ευρώ. Πάντως από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζεται ότι έχουν διατεθεί στην Περιφέρεια Κρήτης 400.000 ευρώ που αφορούν στην προστασία του μοναδικού φοινικοδάσους στο Βάι Λασιθίου, και αποφασίστηκε να διεκδικηθούν και οι υπόλοιπες 500.000 ευρώ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του προγράμματος κοπής των φοινίκων. Αλλά όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, τα έως τώρα - αποσπασματικά - μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν έχουν περιορίσει ιδιαίτερα την εξάπλωση του κόκκινου σκαθαριού και ως μόνη λύση απομένει η ταυτόχρονη κοπή όλων των προσβεβλημένων φοινικοειδών με την μέριμνα των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και της Αυτοδιοίκησης και στην συνέχεια το κάψιμό τους. Πηγή


Αφοί χεστήκανε στην μίζα και την μάσα οι ιθύνοντες στην ΚΡΗΤΗ φέρνοντας φοίνικες από την…. Ζουαζηλάνδη σαν να ήθελαν να δημιουργήσουν το νέο …Ισραήλ, λες και δεν υπήρχαν τοπικά καλλωπιστικά δέντρα να βάλουν, υπήρχε όμως έτσι μικρή προμήθεια-μάσα , για αυτό δεν «ευδοκίμησε» το…. έργο. εκ των υστέρων ανακάλυψαν ότι ήταν φορείς του κόκκινου σκαθαριού. Το παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι ότι δεν θα ομοιάζει η ΚΡΗΤΗ για χώρα της …μέσης ανατολής, όπως προσπαθούν κάποιοι να την κάνουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails