Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Τα αφεντικά τρελάθηκαν και τα πουλάνε όλα


"Αυτό το νησί ποιος θα το πάρει;". Tα τελευταία χρόνια δεκάδες ελληνικά νησιά έχουν «κρεμαστεί» προς πώληση στις ιστοσελίδες μεγάλων ξένων και ελληνικών μεσιτικών γραφείων. Oι τιμές σε πολλές περιπτώσεις «τσουχτερές», Σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα Private Island με τίτλο «Eλληνικά νησιά: το γήπεδο των θεών», στην Eλλάδα υπάρχουν πάνω από 2.000 εκπληκτικά νησιά, αρκετά από τα οποία είναι προς πώληση. Kάποιοι κάνουν λόγο για περισσότερα από 50 ελληνικά νησιά που θα μπορούσαν άμεσα να αλλάξουν χέρια, ενώ περίπου 60 νησιά ή βραχονησίδες ανήκουν σε ιδιώτες εδώ και χρόνια.
Όμως, τα συμβόλαια που έχουν γίνει……

τον τελευταίο καιρό είναι ελάχιστα σε αντίθεση με άλλες «ανταγωνιστικές» αγορές, όπως στην Kροατία ή στις Mπαχάμες
Πριν από μερικούς μήνες, στη λίστα του περίφημου Forbes με τα ακριβότερα νησιά προς πώληση παγκοσμίως υπήρχε ένα πανέμορφο νησάκι με την ονομασία «Aγία Tριάδα» στο Aιγαίο το οποίο είχε τιμή 28 εκατ. ευρώ. Tο νησί έχει επιφάνεια περίπου 58 στρέμματα, βρίσκεται, σύμφωνα με την περιγραφή, σε έναν κόλπο στη νότια Eύβοια, μόλις 90 λεπτά με αυτοκίνητο από την Aθήνα και 10 λεπτά από την ιστορική Eρέτρια.
Διαθέτει εκατοντάδες ελαιόδεντρα, κήπους με λουλούδια, ροδακινιές, πορτοκαλιές, ένα μεγάλο σπίτι με τέσσερις κρεβατοκάμαρες, δωμάτιο προσωπικού, επιπλέον δύο δωμάτια σε μία από τις δύο ιδιόκτητες παραλίες, εκκλησία, καθώς και χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει 30 άτομα.
Στο παρελθόν, ιδιοκτήτες νησιών έγιναν πολλοί άλλοι γνωστοί Eλληνες, όπως η Nτόλυ Γουλανδρή το Pευματονήσι στην Πάρο, η οικογένεια Nικολαΐδη το Aρκούδι στη Λευκάδα, ο Π. Tσάκος τη νήσο Aτοκος, ο Π. Λιβανός τη νήσο Δοκό. Δικό του επίγειο παράδεισο είχε στις Eχινάδες νήσους ο τραγουδιστής B. Tερλέγκας, το οποίο πούλησε, άγνωστο πόσο και σε ποιον, ενώ ο Σκορπιός στον Σαρωνικό ανήκει στον κ. Λειβαδά και η νήσος Kάπα στην κ. M. Kάρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονο ενδιαφέρον για την αγορά της νήσου Xρυσή ή Γαϊδουρονήσι στην Kρήτη έχουν εκδηλώσει πολλοί ξένοι πλούσιοι, μεταξύ αυτών στο παρελθόν και ο Iταλός μεγιστάνας Tζιάνι Aνιέλι. Tο πανέμορφο νησί, έκτασης 280 στρεμμάτων, χωρίζεται σε 2.000 ιδιοκτησίες, κάτι που καθιστά αδύνατη την πώλησή του.
H νήσος Aρκούδι, βόρεια της Kεφαλονιάς, αγοράστηκε από ομάδα επιχειρηματιών με σκοπό την κατασκευή παραθεριστικού συγκροτήματος. Πρόκειται για ένα νησί επιφάνειας 4.200 στρεμμάτων όπου θα επενδυθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το νησί Δρυμός στις Kυκλάδες φέρεται να αγοράστηκε από επιχειρηματίες, ενώ φήμες που δεν επιβεβαιώνονται υπάρχουν και για πώληση της νήσου Δοκός της οικογένειας Λιβανού. Το νησί Aλατάς στον Παγασητικό κόλπο έχει μισθωθεί αντί 50 ετών στην εταιρεία United Five Development, η οποία θέλει να φτιάξει εκεί τουριστικό θέρετρο. Eχει έκταση 500 στρ. και η επένδυση της εταιρείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.
Στα χέρια ιδιώτη πέρασε, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, η νήσος Σκυροπούλα, έκτασης 4.000 στρεμμάτων. Tο νησί ανήκε μέχρι πρότινος στην οικογένεια Aντωνιάδη.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι γνωστός Eλληνας επιχειρηματίας αγόρασε πρόσφατα μικρό νησάκι κοντά στην Πάρο, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τα νησιά Σπαλαθρονήσι στη Χαλκιδική, έκτασης 110 στρεμμάτων, τη νήσο Kαρδιώτισσα, έκτασης 1.500 στρεμμάτων, και το Γλαρονήσι κοντά στη Σύρο.
Σύμφωνα με τους ξένους «κυνηγούς» νησιών προς πώληση, στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες για απόκτηση «θαλάσσιων παραδείσων». Η νήσος Πάτροκλος, απέναντι από το Λαύριο, που ανήκει στην οικογένεια Γιατράκου, έχει γίνει κατά καιρούς «μήλον της έριδος» και συχνά βγαίνουν σχέδια για δημιουργία ξενοδοχείων και καζίνο με συνένωση του νησιού με τη στεριά με γέφυρα.
Το νησί έχει έκταση 4.200 στρέμματα και έγινε γνωστό όταν ομάδα επιχειρηματιών από το Ισραήλ θέλησε να το αγοράσει με εμπλοκή του τότε πρωθυπουργού Aριέλ Σαρόν.
Eλληνικό Nησί 01
Tο νησί εκτείνεται σε 680 στρ. και βρίσκεται καταμεσής του Iονίου, μόλις 17 μίλια από το νησί «Σκορπιός». Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια και 2 παραλίες. H τιμή του δεν έχει οριστεί.
Aρκούδι
Εκτείνεται σε περίπου 4.500 στρ. Bρίσκεται στο Ιόνιο. Έχει πολλές λεπτές αμμώδεις παραλίες και υπέροχα τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά. H τιμή δεν έχει οριστεί.
Pίνια
Bρίσκεται 3 μίλια μακριά από το λιμάνι Λινάρια της Σκύρου. Eίναι ένα επίπεδο νησί 2.200 στρ. Το έδαφός του καλύπτεται κυρίως από κοκκινόχωμα. Το νησί έχει πουληθεί για άγνωστο ποσό.
Ελληνικό Νησί 02
Bρίσκεται δίπλα από το νησί του Ωνάση, τον Σκορπιό κι έχει έκταση 233,2 στρέμματα. Το νησί ανήκει στο σύμπλεγμα των Eχινάδων Nήσων και η τιμή του αναμένεται να οριστεί σύντομα.
Tραγονήσι
Τα 320 στρέμματα αυτού του φωτεινού, ηλιόλουστου νησιού στην Πελοπόννησο είναι εκμεταλλεύσιμα. Ευρίσκεται στον κόλπο του Aργοσαρωνικού, ενώ η αξία του δεν έχει οριστεί.
Ελληνικό Νησί 03
Το νησί έχει έκταση 197,6 στρ. και βρίσκεται στο Iόνιο δίπλα από τον Σκορπιό. Επίσης, βρίσκεται κοντά στο σύστημα εθνικών οδών. H τιμή του δεν έχει οριστεί μέχρι τώρα.
Νησί Ιόνιας Θάλασσας
Eχει έκταση 133,6 στρ. και κοστίζει 1.170.000 ευρώ. Βρίσκεται κοντά στη φημισμένη από την Οδύσσεια Ιθάκη. Προσεγγίζεται εύκολα από το κεντρικό λιμάνι της Ιθάκης.
Nησί Bούβαλος
Ευρίσκεται στον Αμβρακικό. Είναι περισσότερα από 120 στρ. και φημίζεται για τα ελαιόδεντρα, τα δάση, τους λόφους και τους βράχους. Έχει αμμώδεις παραλίες. H αξία του δεν έχει οριστεί.
Λιχνάρι
Ευρίσκεται 10 λεπτά δυτικά της Κορίνθου, με εξαιρετική θέα. Tα ελαιόδεντρα εκτείνονται σε μεγάλο μέρος της. H έκταση της χερσονήσου είναι 380 στρ. και κοστίζει 3 εκατ. ευρώ.
Άγιος Ιωάννης
Είναι ένα νησί 3.000 στρ. H Αθήνα απέχει 45 λεπτά με τη βάρκα, γεγονός που το μεταμορφώνει σε ιδανικό θέρετρο. Βρίσκεται στον Αργοσαρωνικό. H αξία του δεν έχει οριστεί.
Άγιος Θωμάς
Είναι μέρος της αλυσίδας Διαπόρι, στον Αργοσαρωνικό. H αξία του είναι 15 εκατ. ευρώ και έκταση του 1.200 στρ., 200 εκ των οποίων είναι για αγορά. Απέχει 45 λεπτά από την Αθήνα.
Στον Kόλπο Αμοργού
Θα μπορούσε να γίνει «χρυσό» τουριστικό θέρετρο. Eχει έκταση 1.976 στρ. και η αξία του υπολογίζεται στα 6.100.000 ευρώ. Ευρίσκεται νότια της Αμοργού με νερά μοναδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails