Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

ένα εισαγόμενο σκαθάρι κατατρώει το φοινικόδασος ΒΑΙ

SOS εκπέμπουν οι φοίνικες στη χώρα μας, που απειλούνται από το κόκκινο σκαθάρι (rhynochophous ferrugineus), «εισαγόμενο» έντομο που ενδημεί στους κορμούς των φοινικοειδών και σταδιακά τα καταστρέφει. Σε πολλές περιοχές της χώρας, στην Κρήτη, την Ρόδο, την Ηλεία, αλλά και την Αττική, η ασθένεια διαγιγνώσκεται πλέον διά γυμνού οφθαλμού- οι ειδικοί μιλούν για 3.000 δέντρα που έχουν πληγεί, μεταξύ των οποίων πολλά υπεραιωνόβια. «Η αρχή του κακού έγινε το 2004 με την αθρόα εισαγωγή φοινίκων για καλλωπιστικούς λόγους» Χιλιάδες φοίνικες έφθασαν στην Ελλάδα από χώρες της Ε.Ε., αλλά και από την Αίγυπτο, χωρίς όμως να συνοδεύονται από τα απαραίτητα φυτό-υγειονομικά διαβατήρια ή να έχουν ελεγχθεί επισταμένα από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες». Οι φοίνικες αυτοί σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκαν «Δούρειοι Ίπποι», αφού «κουβαλούσαν» είτε προνύμφες είτε το ίδιο το έντομο και λίγους μήνες αργότερα εκδήλωσαν συμπτώματα μαρασμού. Σύντομα σε πολλά φυτά διαπιστώθηκε αιφνίδια κάμψη και απότομη ξήρανση των κεντρικών φύλλων τους, στην καρδιά του φοίνικα, άνοιγμα του δένδρου σε μορφή ομπρέλας και «φάγωμα» των κεντρικών φύλλων- απομεινάρια από την καταστροφική επέλαση του σκαθαριού.

Από δένδρο σε δένδρο

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το έντομο μεταφέρεται από δένδρο σε δένδρο, ακόμα και όταν απέχουν μεταξύ τους έως και 7 χιλιόμετρα. Τα κρούσματα εντοπίζονται στα δένδρα με μαλακό κορμό, ιδίως δε στα φοινικοειδή, τους κάκτους και τους αθανάτους. Ωστόσο, όταν το έντομο δεν έχει ακόμα «εντοπίσει» τον επόμενο φοίνικα για να μεταναστεύσει, μπορεί να τραφεί και με κηπευτικά, Σημειώνεται, ότι οι πολυάριθμοι φοίνικες φυτεύτηκαν κυρίως την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αφού η αγορά, η μεταφορά και η εγκατάσταση ενός κυμαινόταν από 1.500 έως 6.000 ευρώ. Η θεραπεία τώρα έχει επίσης υψηλό κόστος.

Το κόκκινο σκαθάρι έχει την επιστημονική ονομασία "κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος" (Rhynochophous ferrugineus). Το σκαθάρι φτάνει σε μήκος τα 3 εκατοστά, γεννά τουλάχιστον 300 αυγά που εκκολάπτονται μέσα σε 2 ημέρες και τρέφονται από τα φύλλα του φοίνικα. Η ζημιά αρχίζει συνήθως από την κορυφή του δέντρου, όπου βρίσκονται τα πιο τρυφερά νεαρά του φύλλα. Στο τελικό στάδιο τα φύλλα πέφτουν και ο φοίνικας ξεραίνεται. Έχει ήδη χτυπήσει στην Κρήτη, απειλώντας το φοινικόδασος του Βάι. Στη Ρόδο το πρόβλημα είναι και εκεί πολύ μεγάλο. Στην Αττική σε Κηφισιά, Ωρωπό και Βουλιαγμένη.
Πρόβλημα υπάρχει επίσης στην Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στην Αιτωλοακαρνανία. Αν ο κάνθαρος έφτασε και στα Μουδανιά, κινδυνεύουν όλα τα φοινικόδεντρα σε ολόκληρη την Χαλκιδική.

Πηγές ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ

Άφησαν τα λαμόγια να φέρουν ανεξέλεγκτα τους φοίνικες στην Ελλάδα επειδή είχε πολύ μίζα η δουλειά. Γιατί δεν έβαλαν άλλα καλλωπιστικά δένδρα που έχουμε άφθονα, και τα πρότειναν πολύ γεωπόνοι τότε; Απλά διότι δεν υπήρχε η μάσα της εισαγωγής, και των μεσαζόντων. Την ΚΡΗΤΗ την έχουν γεμίσει και κοντεύει (λίγο θέλει ακόμα, να μοιάζει ΙΣΡΑΗΛ). Πληρώθηκαν πανάκριβα οι φοίνικες από τους έλληνες και ήταν και άρρωστοι. Ευθύνη δεν υπάρχει η έχει παραγραφεί σαν όλα.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

THE RED WEEVIL IN GREECE
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ :


http://www.geocities.com/red.weevil

Related Posts with Thumbnails